Siirry sisältöön

Sunilan kartanon omistajaksi v. 1912 tullut tohtori Gideon Palander oli kiinnostunut tilan töiden helpottamisesta ja tuotannon tehostamisesta. Lääkärintyönsä ohessa hän perehtyi maatalouden uusiin virtauksiin ja keksintöihin. Tri Palander palkittiinkin väkilannoitteiden järkiperäisestä käytöstä, kun hän oli käytännössä tutkinut miten peltojen sadon tuoton ja väkilannoitteiden kustannukset voidaan suhteuttaa toisiinsa mahdollisimman optimaalisesti.  Sunilan navetta herätti valmistuessaan vuonna 1927 ansaittua huomiota omintakeisten ja edistyksellisten ratkaisujensa johdosta ja sitä esiteltiinkin useissa lehtiartikkeleissa. Tri Palanderin mainitaan monivuotisen kokemuksensa perusteella itse suunnitelleen navetan yksityiskohtia myöten.

Palanderin perhe vietti tilalla aikaa lähinnä vain kesäisin ja tilan ylläpidosta vastasi tilanhoitaja eli pehtoori, jonka alaisuudessa oli muutamasta rengistä, piiasta, muonamiehestä ja näiden lapsista muodostunut joukko. Gideon Palanderin kuoltua vuonna 1946 tilan toiminta jatkui ennallaan tilanhoitajan vastatessa käytännön toimista. 1960-luvulla Palanderin suku luopui viljelystä ja tilan maat sekä navetta annettiin vuokralle. Karjaa Sunilan navetassa oli viimeisen kerran vuonna 1972, jolloin silloinen vuokraaja luopui karjanhoidosta.

Palanderin perikunta laittoi tilan pellot myyntiin 1990-luvun alussa, jolloin Mynämäen kunta hankki maat haltuunsa etuosto-oikeutta käyttäen. Tässä yhteydessä myös navetta siirtyi kunnan omistukseen.

Vakka-Suomen ampujilla oli pienehkö ilma-aserata Mietoisten maamiesseurantalon ravintolaosassa, jossa voitiin harjoitella kahtena iltana viikossa. Martti Marteliuksen aloitteesta ryhdyttiin puuhaamaan isompaa rataa Sunilan navettaan yhdessä reserviläisjärjestöjen kanssa. Mittavan rahallisen panostuksen ja lukuisten talkootuntien jälkeen 40-paikkaisen radan avajaistilaisuus järjestettiin marraskuussa 1994.

Kun Korvensuun kotiseutumuseo vuonna 1998 päätettiin lopettaa, museon maatalouskalustoa siirrettiin Sunilan navetanvintille. Wirmo-Seuran Teollinen perinne maaseudulla -hankkeen aikana navetanvintille siirrettiin JUKO:n maatalouskonekokoelma. Lisätietoja Jukon maatalouskoneet – museonäytelystä löytyy Mynämäen museot sivulta.

Takaisin sivun alkuun